СЧИНИТИ и СОЧИНИТИ

1. Соединить

. Духъ Cвятыи бѣ же присно и есть и будеть, ни зачинаемъ, ни престая, нъ присно съ Отьцьмь и съ Сынъмь съчиненъ и съпричитаемъ (συντεταγμένον). Триодь цветн.&sup&2&sup&, 189 об. XII в. Якоже въ тишинѣ подобаеть пристроити яже въ бурю на потребу, такоже и уности блг҃очинение и цѣломудрие счинити, яко путьное тре(бо)вание къ старости (ἀποθέσθαι). Пч., 435. XV в.

~ XIII в.

Есть же и с чръвью съчиненый огнь неугасимый, о немьже той же пророкъ [Исаия] глаголеть: червь ихъ не умреть, и огнь ихъ не угаснеть [Ис. LXVI, 24]. (Еп.поуч.) РИБ VI, 850. XV в. [то же – Корм.Балаш., 365. XVI в.

]

2. Составить

. Изучися самъ языку пермьскому... и азбукы незнаемы счини по предложению пермьскаго языка, якож<е> есть требѣ. Ж.Стеф.Перм.Епиф., 8. XV–XVI вв.

~ XV в.

|| Сочинить. Ибо не без бѣды есть, еже от своего смысла толковати и счинити слова, но яже бо҃носивыми оц҃и разрѣшеная писания и гл҃авшая сия подоба преписати и увѣдѣти на свою пользу (τάττειν). Никон.Панд.&sup&1&sup&, 2. XIV в.

~ XII в. И пакы къ Стратигу [πρὸς Σταγείριον] единому бесящуся и раслаблену три словесъ [τοὺς... παρακλητικοὺς τρεῖς λόγους ‘три утешительных слова’] сложи, рекше сотвори, а другаа о невидимѣмь [περὶ ἀκαταλήπτου ‘о непостижимом’]... 6 словесъ счини, рекше сътвори [Иоанн] (συνέταξε). (Ж.Ио.Злат.) ВМЧ, Ноябрь 13–15, 932. XVI в.

~ XV в.

Много же подвизався Иосифъ на отступники посреди собора, и книгу немалу въ осминадесятехъ словесехъ на отступники съчини. Ж.Иос.Вол.&sup&2&sup&, 34. XVI в.

Святаго Духа силою счиненная словеса, написанная от древних святых богоносных отец, во всех Святых книгах глаголют, яко перваго человека Адама созда Господь по своему образу и по подобию. Ерм.-Ер.Соч., 198. XVI в.

И Иоаннъ Златоустый такожде супротивъ арианомъ пѣсни стиховъ счини. Мусик.грам.Дил., 32. 1681 г.

Пѣсни, в Византии под мѣрою сочиненная. Там же, 33.

3. Сделать, устроить, совершить. (1035)

: Аще за дѣву сьръ [вм.: сыръ] краянъ будет, а не такъ сьчинят, за сыръ гривна &sup&.&sup& ҃а&sup&.&sup&, а что истеряли, то заплатят, а ст҃лю ҃&sup&.&sup&s&sup&.&sup& гривенъ, а князь казнит. (Уст.Яр.церк.суд.) Переясл.лет., 43. XV в.

[то же – Княж.уставы, 105]. (1499): Изначала безаконии измаилтяне лукавенъ миръ счиниша съ русскими князми нашими. Симеон.лет., 155. XV–XVI вв.

Обѣщаютъ они, великий государь, его царское величество, и курфистрская пресвѣтлость, другъ другу предъ лицемъ Божиимъ, что ту статью, о которой министры ихъ на письмѣ въ договорѣ не положили, дабы не сочинить онымъ подозрѣния... содержать истинно. Петр, I, 174. 1697 г. Сию просвиру Никонъ вынимаетъ самъ в обѣдню... знаешь, любимой даръ среди обѣдни той счинитъ, да ково жалуетъ-любитъ, тѣхъ и причащаетъ имъ. Ав.Кн.толк., 464. XVII–XVIII вв.

~ 1677 г.

|| Воздвигнуть, построить. Около гроба Христова кругомъ великой церкви подъ полатами 20 столповъ четвероугольныхъ... и на тѣхъ 20 столпахъ – вкругъ своды, а на сводахъ полата... и на тѣхъ столпахъ – другие своды, а на тѣхъ сводахъ сочинена шея великая, а на ней учиненъ якобъ шатеръ. Арс.Сух.Проскинитарий, 153. 1653 г.

4. Установить, определить; предписать, повелеть

. И прилпе насъ зло и клятва, юже съчини Гь҃ Моиси отроку своему (συνέταξε). (Вар. I, 20) Библ.Генн. 1499 г. И слышашя жерьци и вси людие Иеремию глю҃ща словеса си в дому Гсн҃и, и бысть Иеремии прѣмлъкнувшу, все, елико съчини ему Гь҃, гл҃ати всѣмъ людем, и яшя Иеремию жерьци (συνέταξε). (Иер. XXVI, 8) Кн.прор.&sup&1&sup&, 209 об. XV–XVI вв. ~ 1047 г.

5. Сделать, изготовить

. Колесница прекрасьна [вм.: колесницу прекрасьну – ἅρμα τερπνότατον] добродѣтелии съчинилъ еси, на нюже въсѣдъ, радуяся въшьлъ еси на высоту, славьне (συνήρμοσας). Мин.окт., 196. 1096 г. Съсуды счинены [ср. Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 191. XIV в.

~ XII в.

: исцинены] рассѣдахуся, а древо ис корениа вытерзашеся. (Ж.Андр.Юрод.) ВМЧ, Окт. 1–3, 97. XVI в.

~ XII в.

Повѣждь ми вскорѣ и на дѣле покажи, како таковый пирогъ счинити. Мудрецы, 283. XVIII в.

~ XVII в.

à Силу счинити – применить силу. (1035)

: Аще дв҃а не восхочеть замужъ, а отц҃ь, мт҃и силу счинят, а двц҃а что учинит над собою, отц҃ь, мт҃и влд҃цѣ в винѣ. (Уст.Яр.церк.суд.) Переясл.лет., 43. XV в.

[то же – Княж.уставы, 105].